Alimentatia gravidei

Cand esti insarcinata, este important sa te hranesti sanatos si echilibrat atat pentru nevoile copilului inca nenascut cat si pentru necesitatile organismului tau.

O importanta aparte o are alimentatia din primele 3 luni de viata, deoarece in aceasta perioada se desfasoara o crestere si dezvoltare importanta a copilului, atat pe plan fizic cat si mental. In cursul ultimelor luni de sarcina, cresterea si dezvoltarea copilului este mai rapida iar o dieta hranitoare este esentiala pentru greutatea la nastere a copilului. Iata de ce, alimentatia sanatoasa si echilibrata este importanta insa de la inceput si pana la sfarsit, chiar daca suferi de greata sau alt disconfort.

Vei avea timp destul sa te rasfeti cu fel si fel de retete culinare, dupa ce vei naste copilul si vei incheia ciclul de alaptare. Tot atunci, daca vei lua in greutate, vei putea sa incerci diferite retete de slabit, pentru a reveni la o greutate normala.
O dieta hranitoare alcatuita din suficiente proteine, grasimi, carbohidrati, minerale si vitamine sunt esentiale in timpul sarcinii. Dieta ar trebui sa fie compusa dintr-o varietate de alimente selectate din cele cinci grupe de alimente de baza. Fructe si legume proaspete, produse din cereale integrale cum ar fi paine sau cereale, carne, peste sau alte alternative de proteine, lapte si alte produse lactate etc, pot oferi o dieta hranitoare.

Este bine sa te feresti de conserve si alimente procesate, alimentele condimentate, cafea, ceai, ciocolata calda, produse zaharoase, cum ar fi prajituri, bomboane, sucuri si cola, consumul marit de sare. Este bine sa consumi o gama cat mai larga de alimente, dar cu moderatie. Prea mult din orice produs alimentar poate fi chiar daunator daca acest fapt conduce la crestere excesiva in greutate. Incearca sa ai trei mese in fiecare zi, sau sase mese mai mici in cazul in care ai greata sau arsuri la stomac. Un total de pana la 2200-2800 de calorii este esential pentru o sarcina sanatoasa.

Pe langa o dieta naturala, sunt recomandate si vitaminele prenatale care sunt adesea prescrise de catre medic, in special de fier, calciu, acid folic.