Cand trebuie sa faci un test pentru SARS-CoV-2 si care sunt cele mai frecvente simptome

Un numar tot mai mare de persoane din jurul tau se imbolnavesc si auzi frecvent de cazuri pozitive cu noul Coronavirus? Daca ai intrat in contact direct cu acele persoane  este recomandat sa faci un test pentru a determina daca si tu te-ai imbolnavit. Chiar daca nu ai simptomele specifice, atunci cand ai intrat in contact cu persoane infectate sau cu persoane care la randul lor au intrat in contact cu bolnavi, trebuie sa faci un test pentru ca in cazul in care esti un pacient pozitiv SARS-CoV-2 sa te poti izola si sa poti incepe tratamentul cat mai devreme.

Simptomele infectarii cu SARS-CoV-2 pentru care sa te testezi

Au fost semnalate o serie de simptome specifice infectarii cu noul Coronavirus, unele mai frecvente altele mai putin frecvente, pe care va trebui sa le iei in calcul pentru a determina daca este sau nu cazul sa faci un test pentru a depista prezenta SARS-CoV-2 in organismul tau.

Cele mai frecvente simptome sunt tusea seaca, febra si starea de oboseala. Chiar daca asociezi unul dintre aceste simptome cu alte afectiuni, este recomandat sa faci un test pentru a te asigura ca nu esti infectat.

Simptomele mai putin frecvente sunt durerile de cap si durerile musculare, conjunctivita, durerea in gat, diareea, pierderea mirosului si a gustului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor. Simptomele acestea sunt in general mai usoare si incep sa se manifeste gradual. Unele persoane pot sa fie asimptomatice sau pot sa aiba doar simptome usoare.

Persoanele care prezinta o forma grava, au de obicei probleme respiratorii. simptomele grave includ dispneea sau dificultatile de respiratie, presiunea toracica, durerea toracica, incapacitatea de miscare si incapacitatea de a vorbi.

Unde poti face un test pentru SARS-CoV-2

Clinicile GRAL Medical au mai multe centre de recoltare a testelor care detecteaza prezenta ARN-ulu viral specific SARS-CoV-2, in mai multe orase din tara. Recoltarea se va face conform programului afisat pe site-ul GRAL Medical, in orarul special dedicate acestui serviciu. Pacientii se pot prezenta si fara programare in intervalul orar mentionat pentru fiecare Centru GRAL Medical. Rezultatele vor fi primite in 24 pana la 30 de ore pentru Bucuresti, sau in aceeasi zi in regim de urgenta.  Rezultatele vor fi bilingve,  in romana-engleza sau in engleza-germana la cerere.

Ce faci cand ai simptome sau esti asimptomatic

In cazul in care esti un pacient pozitiv si asimptomatic trebuie sa urmezi pasii de mai jos:

Blood sample tube positive with COVID-19 or novel coronavirus 2019 found in Wuhan, China
  • Te autoizolezi pentru 14 zile si iti contactezi medicul de familie;
  • Faci o lista corecta cu toate persoanele cu care ai intrat in contact in ultimele 14 zile si le comunici ca exista posibilitatea sa se fi infectat. Este important ca ei sa se izoleze;
  • Comunici in fiecare zi medicului de familie starea ta;
  • In cazul in care starea ta se agraveaza apelezi 112 si astepti ca ambulanta sa vina si sa te transfere la spital
  • Iti poti relua activitatile din a 15-a zi, fara sa fie nevoie sa te testezi din nou, insa cu obligatia de a utiliza pentru 10 zile e
  • Echipamentul specific de protecitie;
  • Medicul de familie trebuie sa elibereze documentele aferente concediului medical si sa anunte DSP-ul cu privire la faptul ca are in evidenta un pacient bolnav, pentru a solicita avizul pe baza caruia poate acorda concediul medical;
  • Dupa ce trece perioada de izolare, te prezinti in Clinicile GRAL Medical pentru o noua testare.

In cazul in care esti pacient pozitiv si simptomatic va trebui sa urmezi pasii:

  • Te izolezi si anunti medicul de familie, dar si 112;
  • Faci o lista corecta cu toate persoanele cu care ai intrat in contact in ultimele 14 zile;
  • Astepti ambulanta;
  • Urmezi indicatiile date de medici in vederea tratamentului;
  • Primesti concediul medical dupa ce te externezi. Iti recomandam sa urmezi toate indicatiile cu privire tratament si la reluarea activitatii.

Ce categorii de persoane sunt contacte apropiate

Toate persoanele care intra in contact cu un pacient bolnav de COVID-19 intre 48 de ore si 14 zile de la debutul simptomelor acestuia pot fi considerate contact direct. Intr-un caz asimptomatic, persoanele de contact sunt cele care s-au intalnit cu bolnavul intr-un interval de la 48 de ore la 14 zile dupa ce au fost prelevate probele. Atunci cand vrei sa determini daca exista riscul sa fi contactat boala sau sa fi contaminat o alta persoana, va trebui sa tii cont de aceste date. Pentru linistea ta iti recomandam sa te testezi. Te poti programa la 031 1000 200 sau la [email protected].