Care sunt contraindicatiile pentru tratamentul cu implanturi dentare?

In momentul pierderii dintilor, indiferent de motiv, medicii de specialitate recomanda, in unanimitate, tratamentul cu implanturi dentare. Este vorba despre piese realizate din titan, zirconiu sau alt material 100% biocompatibil cu organismul uman, care pot inlocui cu succes radacina dintelui si pe care se poate monta apoi o lucrare fixa.

Varsta inaintata nu reprezinta un obstacol pentru a profita de avantajele acestei metode, potrivit specialistilor de la clinica stomatologica Dental Premier. Singurele probleme sunt reprezentate de anumite afectiuni mai serioase care, in functie de fiecare caz in parte, pot sa reprezinte o contraindicatie absoluta, una relativa sau una locala. Iata despre ce este vorba!

Contraindicatii absolute pentru implanturi dentare

Daca varsta inaintata nu constituie o problema, nu acelasi lucru se poate spune si despre copii sau adolescenti. Intr-adevar, pacientii mai mici de 18 ani nu pot sa faca acest tratament, deoarece perioada de crestere si formare a oaselor auxiliare nu este inca incheiata.

Dincolo de aceasta limitare provocata de o varsta prea frageda, exista si unele afectiuni generale serioase, in cazul carora nu sunt recomandate anesteziile sau interventiile chirurgicale:

• cardiopatiile valvulare, infarctul miocardic recent sau insuficienta cardiaca severa;

• tumorile maligne sau existenta unor afectiuni osoase severe;

• tulburarile de coagulare a sangelui;

• tratamentul cu bifosfonati pentru cancer sau osteoporoza;

• radioterapia la oasele maxilare;

• tulburarile psihiatrice avansate.

Contraindicatii relative pentru implanturi dentare

Spre deosebire de afectiunile grave indicate mai sus,, pacientii care sufera de afectiunile incadrate in aceasta a doua categorie nu fac obiectul unei interdictii absolute. Este insa nevoie sa fie supusi unei evaluari amanuntite, inainte ca medicul sa ia o decizie.

Este vorba despre urmatoarele afectiuni sau situatii: graviditatea, consumul excesiv de tutun, de alcool sau de droguri, angina pectorala, diabetul si o serie de boli autoimune si de afectiuni psihiatrice in cazul carora specialistii vor avea nevoie de informatii suplimentare.

implanturi dentare

Contraindicatii locale pentru implanturi dentare

In unele imprejurari, este nevoie ca, inainte de efectuarea interventiei, sa fie rezolvate anumite probleme punctuale. Cele mai frecvente situatii de acest fel sunt urmatoarele:

• bruxismul, adica obiceiul de a scrasni, de a freca sau de a inclesta dintii in mod inconstient, ceea ce poate sa ii deterioreze;

• existenta unei alergii sau a unei hipersensibilitati la oricare dintre materialele din care sunt realizate implanturile;

• situatiile in care dimensiunile osului alveolar nu permit sustinerea unui implant dentar;

• cazurile in care sinusurile maxilare ar putea sa interfereze cu implantul, ceea ce face necesara efectuarea prealabila a unei operatii de sinus lifting;

• o igiena orala deficitara.

Beneficiile tratamentului cu implanturi dentare

Cele mai multe persoane nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de mai sus, astfel incat pot sa se bucure indata de avantajele oferite de cea mai avansata metoda disponibila in cabinetele dentistilor.

Odata rezolvata problema dintilor lipsa, pacientii vor elimina o serie de riscuri pentru starea de sanatate a cavitatii bucale, a sistemului digestiv si a organismului in ansamblu. De asemenea, beneficiile de natura estetica sunt majore, avand ca efect o crestere a increderii in sine si o imbunatatire a vietii sociale. Zambetul revine pe buze, atat la propriu, cat si la figurat.

In concluzie, alegerea unui tratament cu implanturi dentare reprezinta una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua, pentru a te bucura de sanatate si de o stare generala buna, pe termen lung!