Cate tipuri de aparate dentare exista?

tipuri de aparate dentare

Exista 5 tipuri principale de aparat dentar disponibile astazi:

Aparatele metalice

Bretele metalice sau traditionale sunt cel mai comun tip de aparat dentar la nivel mondial si exista de peste 100 de ani. In trecut, erau foarte voluminoase si vizibile. Din fericire, aparatul dentar nu seamana cu nimic cu ceea ce erau acum 100 de ani. Progresele in inovatie si tehnologie au facut ca aparatele sa fe mai mici, mai confortabile si mai eficiente.

Aparatele metalice sunt cele mai populare printre copii si adolescenti. Acestea functioneaza prin aplicarea pe dinti si conectandu-le cu un fir. Sarma este legata de elementele de fixare folosind legaturi elastice, care vin intr-o gama de culori din care sa alegeti. Pentru a muta dintii, medicul ortodont efectueaza ajustari la sarma cu programari la fiecare 4-8 saptamani.

Aparate ceramice

Aparatele ceramice sunt aparate dentare din material transparent, de culoarea dintelui. Ele functioneaza la fel ca cele metalice, dar sunt mai discrete si mai putin vizibile. Aparatele ceramice sunt cele mai populare in randul pacientilor care nu cred ca aparatele Invisalign sau linguale sunt potrivite pentru ei, dar care doresc totusi sa-si indrepte dintii intr-un mod discret si accesibil. Acesti pacienti tind sa fie adolescenti si adulti orientati spre estetica.

Aparatul auto-ligator

Aparatele cu auto-ligatura functioneaza similar cu cle din metal si ceramica si sunt disponibile in metal sau material transparent/ceramic. Si ele se bazeaza pe un aparat dentar si un fir pentru a misca dintii. Diferenta dintre aparateel cu autoligatura in comparatie cu aparatele din metal sau ceramica este ca aparatele cu autoligatura folosesc  cleme pentru a tine firul pe loc, mai degraba decat legaturi elastice de cauciuc.

Aparatele linguale

Bretele linguale din spatele dintilor sunt cel mai specializat si mai putin comun sistem ortodontic de pe piata. Acest lucru se datoreaza faptului ca necesita un set diferit de abilitati ortodontice pe care putini ortodonti isi iau timp sa le perfectioneze.

 Aparate dentare invizibile

Aparatele transparente au cunoscut o crestere a popularitatii in ultimul deceniu. Au fost popularizate de Invisalign la inceputul anilor 2000, care a devenit incet un brand foarte popular de aparate dentare. Ulterior au aparut mai multe astfel de aparate dentare care nu se vad si care functioneaza mult mai eficient decat oricare alta varianta.

Un aparat dentar din silicon este excelent pentru pacientii care aveau aparat dentar cand erau mai tineri si au nevoie doar de o „retusare”, precum si pentru pacientii care au probleme dentare usoare pana la moderate, cum ar fi dintii nealiniati, supramuscatura, fara probleme de aliniere a maxilarului si care au lacune in dintii  din fata (muscatura deschisa). Dar orice sistem de aliniere transparent, inclusiv Semilezor, are limitari semnificative in comparatie cu aparatele dentare clasice atunci cand abordeaza probleme dificile sau tratamente mai cuprinzatoare.

Pentru probleme mai complexe, aparatele dentare linguale puse spatele dintilor sau o combinatie de aparate dentare inviziile si linguale pot oferi o solutie unica si estetica de tratament. Este important sa tineti cont de sfatul ortodontului.