Ce este si cum sa creati un aspect web

Cum sa proiectezi cel mai bun aspect pentru site-ul tau? In acest articol, pe langa faptul ca va ofera o definitie a aspectului web si cateva linii directoare simple pe care sa le respectati intotdeauna atunci cand proiectati un site.

Ce este un aspect web si de ce este atat de important?

Aspectul unui site web este un sablon care defineste structura unui site web: cu alte cuvinte este aspectul grafic, designul. Are rolul de a compune si de a prezenta informatiile pe un site in mod eficient pentru utilizatori, folosind diversele elemente grafice pe care le putem gasi pe un site web in cel mai bun mod posibil. Un aspect bun ii ajuta pe utilizatori sa aterizeze pe site facand informatii importante usor accesibile si intuitive de gasit. In schimb, un aspect incorect se transforma intr-o experienta frustranta pentru utilizatori.

  1. Pozitia logo-ului

Sus. La stanga. Tot timpul.

  1. Prezenta unei pagini preliminare (pagina de introducere a site-ului)

Nu. Un obicei la moda in anii 90, cand site-urile erau afacerea catorva, iar oamenii navigau online mai degraba decat timp liber decat necesitate.

  1. Locatia meniului

Prezent pe fiecare pagina, in partea de sus. Si, de preferinta, ramane vizibil in timp ce derulati prin pagini. Ca si cum am spune ca nu avem timp de pierdut si trebuie sa putem face clic pe alte continuturi intr-un timp foarte scurt.

  1. Propunere de valoare si indemn la actiune

Indiferent de obiectivul principal al site-ului, primul continut pe care utilizatorul il vede gasit explicit pe site este problema pe care o rezolvati, beneficiul pe care il obtine si actiunea pe care doriti sa o faca! Se poate face sub forma grafica sau textuala, nu conteaza. Atata timp cat exista.

  1. Subsol

Este prezent si la fel pe toate paginile site-ului si contine toate datele care pot fi mai utile pentru utilizatori: detaliile de contact, adresa, pictogramele sociale sunt obligatorii impreuna cu link-uri catre documente / pagini de confidentialitate si politica privind cookie-urile.

Cum sa proiectezi un aspect web?

Procesul de creare a unui site web in stil vechi – adica inainte de aparitia WordPress, site-ul One Minute si alte sisteme de gestionare a informatiilor (CMS) usor de utilizat – s-a bazat pe doua faze distincte si separate:

  • proiectarea
  • codificare

Proiectati un aspect web in HTML?

Din aceleasi motive, utilizarea HTML direct pentru a crea un aspect poate fi considerata acum un proces anacronic si risipitor din punct de vedere economic: de fapt, ne intoarcem la nevoia de a codifica toate diferentierile necesare pentru a asigura producerea unui site receptiv. Cu exceptia cazului in care tu (sau profesionistul pe care il vizezi) nu aveti un set de sabloane gata pregatite si optimizate, timpul si costurile de dezvoltare ar putea depasi cu mult buget.

Aveti multe instrumente pentru a proiecta un aspect, dar aveti resursele necesare?

Instrumente precum Photoshop, Canva si cunoasterea codului HTML (si a anexelor si a celor conectate – CSS si JS) sunt cu siguranta un punct de plecare util, dar nu sunt suficiente pentru a putea crea un intreg site in deplina autonomie. Acelasi lucru este valabil si pentru platformele gratuite. Site de un minut inclus. Cu exceptia cazului in care studiati si va angajati sa intelegeti cum functioneaza webul si cum sa comunicati online cu publicul. Daca nu aveti abilitatile necesare, utilizarea unui instrument independent, chiar si unul eficient, ar putea fi dezamagitor.