Numele de simering vine de la denumirea persoanei care a inventat piesa aceasta – Walther Simmer. Pentru ca simeringul este o parte foarte importanta in mai multe sisteme, in acest articol iti explicam ce este simeringul si la ce se foloseste.
Simeringul este o garnitura de etansare cu forma de inel. Este utilizat pentru a etansa arborii existenti in interiorul motoarelor, dar si in alte componente care au nevoie de o buna etansare. Cel mai des, simeringul se foloseste la masini, pentru aproape toate componentele rotative care sunt montate pe trenul de rulare sua in motor. Exista trei tipuri de simeringuri pe care le poti intalni pe masina ta:
- Simering cu sens de rotatie;
- Simering fara sens de rotatie;
- Simering cu margine suplimentara.
Toate aceste tipuri de simering pot fi gasite la Leco Tg. Mures, de unde le vei cumpara la cele mai avantajoase preturi, dar mai ales la cea mai buna calitate
Ce rol are simeringul?
Simeringul are rolul de a etansa zona in ambele parti ale unei componente pe care se va monta. In cazul in care simeringul este montat pe fiese care lucreaza la presiuni mari sau la temperaturi extreme, este bine sa cumperi piese care sunt facute din cele mai durabile materiale. In acest sens, se disting simeringurile care sunt facute din cauciuc nitrilic.
Sfaturi pentru alegerea celui mai bun simering
Pentru a alege cel mai bun simering trebuie sa iei in calcul urmatorii parametri:
- Mediul in care simeringul trebuie sa fie montat;
- Materialul din care este facut simeringul – acesta fiind de obicei viton, silicon sau cauciuc nitrilic;
- Presiunea pe care simeringul trebuie sa o suporte;
- Temperatura pe care simeringul trebuie sa o suporte;
- Dimensiunile simeringului – latime, diametru la interior si diametrul la exterior;
- Posibilitatea de a rezista eficient la expunere in cazul unor agenti externi daunatori, asa cum sunt praful si apa;
- Viteza optima de rotatie a componentelor pe care le va etansa.
Cum se instaleaza corect simeringul
Cu ajutorul unor scule si dispozitive speciale, va trebui sa te asiguri ca in momentul in care instalezi piesa unghiul dintre ax si simering este drept. De asemenea, este bine sa montezi simeringul intr-o pozitie in care atat axul cat si diametrul interior al simeringului sa fie concentrice. Nu se recomanda instalarea unei astfel de componente pe un ax oval.
Ce avantaje overa simeringul?
Atunci cand folosesti simeringul potrivit si de buna calitate vei avea mai multe avantaje asa cum sunt si cele din lista de mai joi:
- Vei putea preveni cu succes deteriorarea celorlalte piese care compun sistemul;
- Vei putea proteja componentele si utilajele dar si echipamentele de tot ce inseamna umiditate si depuneri de impuritati;
- Poti mentine fluidele in interiorul fiecarei componente, prevenind astfel scurgerile care pot pune in pericol sistemul.
In cele mai multe cazuri, atunci cand un simering se strica va duce la pierderi importante de lichid din interiorul componentei pe care o etansa. Este nevoie sa inlocuiesti simerignul pentru a evita sa pierzi tot fluidul, dar si pentru a proteja piesa care se poate distruge din cauza pierderii de ulei sau alte fluide din interiorul sau. Daca vezi ca anumite elemente din diverse sisteme pierd lichid, schimba rapid simeringul. Iti vei da seama de unde curge analizand fiecare componenta. Daca zona din jurul unui simering este umeda, ai gasit vinovatul pentru pierderile de lichide si tot ce trebuie sa faci este sa il inlocuiesti cat mai repede.