Ce suplimente nutritive sunt recomandate pentru femei?

suplimente fitness pentru femei

Nu este suficient sa aplicati protectie solara, crema hidratanta si cea mai recenta crema antirid in cautarea unui aspect mai tineresc. Ai nevoie de protectie si pe interior. Verificati acesti super nutrienti pe care fiecare femeie ar trebui sa ia in considerare…

  1. Calciu

Este un mineral esential gasit in cantitati mari in lapte si alte produse lactate, precum si in alimente fortificate. De obicei, putin mai mult de 1% din greutatea corporala a unei femei este calciu, ceea ce cu siguranta ne ajuta sa intelegem de ce il consideram atat de important. Se gaseste in numeroase suplimente fitness pentru femei.

De ce este important calciul? Aproape tot calciul din organism se gaseste in oase si dinti. Si deoarece femeile sunt de patru ori mai susceptibile la  osteoporoza decat barbatii, este esential sa obtineti suficient pentru sanatatea oaselor pe tot parcursul vietii. Restul de 1% este critic deoarece calciul joaca un rol in actiunea inimii si a muschilor, in coagularea sangelui si in functionarea normala a celulelor.

Cine are nevoie? Toate femeile adulte, in special urmatoarele:

  • Adolescente sau femei tinere, deoarece pana la 90% din masa osoasa adulta este atinsa pana la varsta de 18 ani. Masa osoasa maxima apare de obicei la sfarsitul anilor 20.
  • Femeile peste 30 de ani, deoarece pierd de obicei masa osoasa si rezistenta.
  • Femeile aflate la menopauza si in postmenopauza, deoarece pierderea osoasa tinde sa se accelereze pe masura ce organismul produce mai putin estrogen.
  1. Ulei de peste

Pestele sanatos pentru inima, precum macroul, pastravul de lac, heringul, sardinele, tonul alb si somonul, sunt o sursa bogata de omega-3, si anume EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic). Daca nu iti place uleiul de peste, il poti incorpora in clatite proteice.

Aceste grasimi extrem de specializate nu pot fi produse in corpul nostru si, deoarece multe femei nu mananca suficient peste – s-ar putea sa nu le placa aroma sau s-ar putea sa se teama de metale grele sau contaminanti – nu primesc suficient din acesti nutrienti uimitori.

De ce este important uleiul de peste? Omega-3 sunt importanti pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange si pentru reducerea trigliceridelor circulante pentru a reduce riscul de boli de inima. Aceste grasimi speciale sustin si articulatiile sanatoase, reduc inflamatia si optimizeaza operatiunile creierului. Unele cercetari au legat aportul scazut de omega-3 de starea de spirit si depresie.

Cine are nevoie? Toate femeile adulte, in special urmatoarele:

  • Femeile care nu mananca peste de mai multe ori pe saptamana.
  • Femeile cu risc crescut de boli cardiovasculare (in special cele care au trigliceride crescute).
  • Femeile insarcinate si care alapteaza pentru a imbunatati dezvoltarea creierului copilului lor.
  • Femei supraponderale cu sensibilitate articulara.

Cat ar trebui sa iei? Un gram de EPA si DHA zilnic ajuta majoritatea femeilor, dar cele cu trigliceride crescute si care sunt sub indrumarea unui medic pot lua in considerare 2-3 grame de ulei de peste zilnic cu o dieta saraca in consum de alcool si alimente grase. Femeile insarcinate ar trebui sa ia in considerare un supliment de ulei de peste care contine 1 gram de DHA pentru dezvoltarea creierului bebelusului lor.

Discutati cu medicul inainte de a lua suplimente cu ulei de peste, daca sunteti insarcinata, aveti antecedente de tulburari de coagulare sau luati orice medicamente, inclusiv medicamente pentru diluarea sangelui si pentru tensiunea arteriala, precum si orice alte suplimente. Evitati suplimentele daca sunteti alergic la peste.