Ce trebuie să faceți dacă sunteți blocați în zăpadă

Ce trebuie să faceți dacă sunteți blocați în zăpadă

Dacă a existat o furtună de zăpadă în timp ce vehiculul a fost parcat sau cauciucurile pe care le-ați montat pur și simplu nu au fost la înălțimea situației și ați ieșit de pe drum, s-ar putea să vă aflați blocați în zăpadă.

Aflați unde este problema

În primul rând, verificați în jurul vehiculului. Va trebui să vedeți dacă țeava de eșapament este liberă de zăpadă. Dacă nu, ștergeți-l manual. Apoi îndepărtați orice zăpadă din jurul fiecărei anvelope. În mod ideal, veți avea o lopată în mașină ca parte a trusei de iarnă de urgență, dar, dacă nu, improvizați cu tot ce este disponibil. În măsura posibilului, încercați să spargeți orice gheață care se formează sub anvelope. În cazul în care zona în care ați rămas blocat este ușor accesibilă mașinilor și camioanelor, cea mai ușoara soluție este să apelați servicii de tractare constanta.

În funcție de intenția de a reveni din zăpadă sau de a conduce înainte, va trebui, de asemenea, să scăpați de orice zăpadă dintre anvelope și ruta de ieșire.

Urcă la volan

Acum pornește mașina. Deconectați-vă sistemul de control al tracțiunii (de obicei există un buton pentru aceasta pe tabloul de bord undeva) și puneți mașina în treapta de viteză cea mai mică. Orice ați face, nu vă trântiți piciorul pe accelerator. Tot ce va face este să vă învârtiți anvelopele și să vă scufundați în mai multe probleme.

Dacă sunteți blocat în zăpadă, va trebui să obțineți ajutor pentru a vă scoate afară. În timp ce vă îndepărtați, rugați-vă încet, una sau două persoane să vă ajute, legănând mașina înapoi și înainte pentru a încerca să o scoateți din orice orificii. Conduceți cu roțile îndreptate și deplasați-vă înainte și înapoi până când aveți suficientă aderență pentru a vă retrage. Este posibil să aveți un anumit succes, dacă nu reușește, prin rotirea roților cu tracțiune față într-o altă direcție.

Aflați unde este problema

Dacă acest lucru nu funcționează, puteți încerca să așezați niște rogojini în fața roților motrice (roțile din față pe o „tracțiune față”, roțile din spate pe o „tracțiune spate”). Dacă nu puteți pune mâna pe covor, puteți folosi covorașele mașinii – deși vă așteptați să fie distruse. De asemenea, ați putea folosi ramuri, dar să fiți conștienți de faptul că orice ați pus sub anvelope ar putea fi învârtit și ar putea afecta persoanele care încearcă să vă ajute.

O altă alternativă, dacă sunteți blocați în zăpadă, este să stropiți sare, nisip sau chiar așternut de pisici în fața roților motrice. Sarea va ajuta la topirea gheții, în timp ce așternutul de nisip de pisică va ajuta la aducerea tracțiunii. Dacă nu ați reușit prin aceste soluții atunci puteți suna la servicii de tractare pentru a vă ajuta.

În cazuri extreme puteți încerca să topiți zăpada și gheața cu antigel, dar asigurați-vă că eliminați acest lucru ulterior, deoarece antigelul poate fi foarte otrăvitor pentru animale.

Puteți obține mai multe fricțiuni lăsând puțin aer în cauciucuri. Cu toate acestea, faceți acest lucru numai dacă aveți mijloacele pentru a vă umfla anvelopele după aceea. Vă va strica anvelopele dacă conduceți pe ele fără o presiune suficientă a anvelopelor.

Dacă orice altceva eșuează, va trebui să solicitați asistență rutieră. Și nu uitați să reveniți la controlul tracțiunii odată ce ați revenit la drum.