Cele mai frecvente probleme cu acoperisul iarna

Desi inca ne bucuram de temperaturi placute, sezonul rece este deja foarte aproape. Cei care locuiesc la casa stiu ca bunastarea locuintei trebuie pregatita din timp pentru iarna.

Temperaturile extrem de scazute, precipitatiile si conditiile atmosferice specifice pot provoca avarii serioase casei in lipsa unor reparatii care sa previna orice fel de situatii neplacute. In sezonul rece, poate cele mai importante sunt lucrarile de reparatii acoperis. Iata care sunt cele mai frecvente probleme cu acoperisul iarna!

Principala functie a acoperisului este de a proteja casa de precipitatiile atmosferice, de vantul puternic si razele UV, precum si de a impiedica pierderile termice atunci cand vorbim despre un acoperis izolat. Bineinteles ca la acestea se adauga si capitolul estetic, caci acoperisul este un element foarte important in design-ului unei case. Orice fel de fisura sau crapatura in structura acoperisului este demna de luat in seama deoarece atunci cand apa se infiltreza prin acoperisul casei pot aparea consecinte destul de grave daca nu se iau masurile necesare cat mai repede cu putinta: deteriorarea tavanului si a peretilor camerelor superioare, aparitia mucegaiului generat de umezeala din pod. Aceasta poate avea efecte foarte nocive pentru sanatatea celor care locuiesc in casa, riscul aparitiei scurtcircuitelor pe cablurile electrice in contact cu apa infiltrata si asa mai departe. Si poate duce la costuri suplimentare ce presupun angajarea de meseriasi pentru amenajari interioare. De aceea, atunci cand avem nevoie de reparatii este recomandat sa apelam mereu la ajutor profesionist din partea unei firme de constructii.

Dincolo de aceste aspecte trebuie sa avem in considerare si urmatorii factori care pot afecta acoperisul casei: modul in care acesta a fost proiectat si montat este, fireste, un factor  esential; iar unul dintre cele mai frecvente motive pentru aparitia scurgerilor este montajul incorect al invelitorii. Trebuie sa tinem cont si de vechimea acoperisului si de imbatranirea fizica a materialelelor din care este construit, de pasarile sau animalele care pot provoca zgarieturi sau diverse avarii. Alte probleme ce apar frecvent cu acoperisul sunt: deteriorarea membranei de sub coama acestuia, infiltratii de apa in zona de prindere a parazapezilor – care in timpul iernii datorita fenomenului inghet-dezghet, la care se adauga greutatea zapezii care forteaza suruburile de prindere, pot forma mici fisuri prin care apa patrunde. De aceea este indicat sa se verifice anual sau macar la o perioada de cativa ani aceste suruburi si sa se inlocuiasca atunci cand este nevoie si sa se izoleze micile fisuri cu un tip de silicon special conceput pentru acoperis.

Toate aceste probleme pot fi insa prevenite. Cum?

Examinarea periodica a conditiei acoperisului este cea mai importanta, mai ales inainte de sezonul rece. Dupa care, atunci cand intuiti o problema, identificarea zonelor afectate prin care se produc infiltratiile se poate realiza cu ajutorul unui furtun sau a unei  surse de apa controlata pentru a depista cu exactitate zonele problematice. In momentul in care identificati problemele, cea mai inteleapta decizie este sa apelati la firme de constructii calificate care sa va puna la dispozitie o echipa specializata pentru a efectua o lucrare durabila si pentru care ofera garantie.

Daca insa simti ca ai abilitatile necesare poti incerca sa repari problemele singur, insa tine cont de faptul ca vei avea nevoie de o scara sau o schela cu cel putin un metru mai inalta decat linia stresinii, de incaltaminte antiderapanta, de o centura de siguranta bine ancorata si de o casca de protectie si manusi. Orice lucrare pe acoperis trebuie realizata cu maxima atentie si niciodata nu trebuie urcat pe acesta in conditiile in care este ud sau acoperit de zapada deoarece riscul de alunecare este foarte mare. Pentru ca siguranta ta este cea mai importanta ai in vedere toate aceste aspecte cand te hotarasti sa faci reparatiile de unul singur, sau lasa toate aceste griji in seama unui mester calificat in acest domeniu.