Cum combini vinul rosu dulce cu mancarea

Vinul dulce este ales de cele mai multe ori ca un desert in sine, dar acesta poate fi ideal chiar si alaturi de cateva preparate. Cand vine vorba de asocieri culinare, majoritatea persoanelor aleg vinuri seci sau demiseci, insa si cele dulci merita luate in calcul. Pentru ca vinul sa se potriveasca cu mancarea este important sa tii cont de aromele acestora, de notele lor, astfel incat sa se completeze unele pe altele sau dimpotriva sa existe un contrast intre ele.

Nu toate vinurile dulci sunt la fel, iar echilibrul este una dintre principalele calitati unui asemenea vin, iar pentru asta are nevoie de o buna aciditate. Aciditatea conteaza mult in cazul asocierilor culinare pentru ca permite vinului dulce sa se potriveasca cu diferite preparate preum foie gras sau salate.

Pentru ca asocierea culinara sa fie o reusita, este important sa se tina cont de corpolenta vinului si a mancarii. Un vin dulce bogat nu poate straluci alaturi de preparate usoare si invers. De exemplu, se pot servi preparate usoare din peste alaturi de un vin dulce usor pentru ca ambele sa se puna in valoare unele pe altele.

Preparatele cu sos dulce se pot imbina de minune cu vinurile dulci pentru ca vinul va parea mai putin dulce decat este atunci cand se serveste ca atare, ceea ce presupune ca vor fi evidentiate calitatile sale. Zaharul din mancare diminueaza perceptia zaharului din vin. De asemenea, vinul dulce este partenerul perfect al preparatelor picante, astfel ca daca esti un impatimit al bucatariei asiatice, atunci un asemenea vin poate sa aduca completarea mult dorita.

Zaharul din vin poate pune in valoare intensitatea aromelor mancarii, astfel ca aceasta poate fi bine asezonata. In acelasi timp, sarea este un prieten foarte bun al zaharului intrucat intre cele doua poate exista un contrast grozav. Chipsuri, covrigei, alune, fiecare dintre acestea pot fi un partener foarte bun pentru vinurile dulci.

Pe masura ce vinurile invechesc pot capata noi caracteristici ce merita descoperite, iar acest lucru este valabil inclusiv in cazul celor dulci. Aromele doandite de ciuperci, lemn sau alune fac ca asocierile culinare cu diferite preparate sa fie mult mai naturale pe aceasta cale.

Un vin rosu dulce care merita savurat de catre oricine este Cabernet Sauvignon din gama Origini. Pentru obtinerea acestui vin strugurii se culeg tarziu, spre final de noiembrie, astfel incat sa poata cumula pe cale naturala cantitati mari de zahar, de circa 280g/l. Strugurii sunt vinificati in dulce pentru a da viata unui vin de desert deosebit. Pentru obtinerea complexitatii sale, vinul s-a maturat pentru jumatate de an in baricuri de stejar. Astfel suntem incantati de un vin de o culoare rosu rubiniu inchis, foarte dens, care se deschide in pahar si se remarca prin aromele de mure proaspete, senzatii ierboase si lemn de stejar afumat. Gustul de coacaze negre, zemoase, prune uscate si radacina de raculet reprezinta o adevarata placere, iar taninurile dulci, ferme, anunta un final armonios si plin de eleganta.

Acesta este un vin foarte bun ce se poate servi ca atare pe post de desert, insa straluceste si langa diferite prajituri fine din ciocolata sau fructe rosii. Mai mult, iubitorii contrastului intre dulce si sarat il pot combina cu branzeturi proaspete. Pentru ca toate calitatile acestui vin sa fie evidentiate se recomanda servirea sa la o temperatura intre 16 si 18 grade.

Daca esti in cautarea unui vin rosu dulce de inalta calitate care sa te cucereasca de la primul pahar, atunci Cabernet Sauvignon dulce din gama Origini poate fi exact ceea ce iti doreai. Il gasesti in magazinul online al Cramei Budureasca.