Când vine vorba de alegerea unei pilote de pat potrivite, avem o mulțime de dileme: să fie subțire sau groasă sau poate chiar 2 în 1, să fie din material sintetic sau de puf, să fie sau nu hipoalergenică? Este o adevărată provocare!
După ce reușim în sfârșit să alegem pilota ideală, uităm de întreținerea ei. Nu o aerisim, o ducem rar la curățat. Ne gândim că e protejată de lenjeria de pat. Dar nu este chiar așa. Interiorul pilotei este raiul acarienilor iar aceștia se înmulțesc într-un ritm amețitor. Acarienii sunt păianjeni microscopici care se hrănesc cu scuamele noastre de piele, depun milioane de ouă și lasă în urmă excremente și reziduuri. Pe lângă acestea, în pilotă mai găsim mătreață umană și animală, păr de animale, chiar și polenuri din aer.
Pentru o persoană alergică la acarieni, la părul de animale și polenuri, o pilotă “încărcată” cu acești alergeni, este un adevărat pericol.
Cunosc multe persoane care, pe parcursul nopții au un somn întrerupt, nas înfundat și se trezesc cu ochii umflați și roșii, cu strănuturi și tuse seacă. Mulți dintre ei s-au obișnuit cu aceste simptome și amână vizita la un alergolog pentru diagnostic și tratament. Mai grav este că nediagnosticată si netratată, alergia la acarienii de praf poate duce la astm.
Expunerea prelungită la proteina alergică provenită de la acarieni, poate duce la îmbolnavire chiar dacă nu există predispoziție alergică. Odată sensibilizată, o persoană poate sa “prindă” pe lângă alergia la acarieni si alte alergii (la ambrozie, polen, chiar și alergii alimentare la moluște sau crustacee, deoarece structura alergenului de la acarieni este asemănătoare cu cea a crustaceelor).
Deși nu am fost diagnosticată cu alergie la acarienii de praf, mă confrunt cu o rinită alergică de ani de zile care este agravată de prezența acarienilor. Am devenit dependentă de decongestionante nazale și nu credeam că voi putea renunța vreodată la ele. Alergologul mi-a recomandat husele certificate antiacarieni. Era ultima mea șansă pentru un somn odihnitor și neîntrerupt.
După prima săptămână de folosire a huselor de pat, mă simțeam deja mult mai bine, nasul era parțial decongestionat. După alte 2 săptămâni, nu mai foloseam deloc decongestionante. Mi s-a părut de-a dreptul miraculos. Cum am stat atâția ani fară să știu de această soluție?
Aceste huse minunate sunt fabricate dintr-un material special, țesut foarte dens, care nu lasă să treacă prin el niciun alergen. În plus, mai au beneficiul că protejează pilota, salteaua și pernele de tot praful, grăsimea și murdăria care ar putea ajunge pe ele și în interior. Husele se spală de 2-3 ori pe an. Sunt foarte ușor de întreținut și se usucă rapid după spălare. Nu mai este necesară spălarea pilotelor, a pernelor și a saltelei atât de des. Este suficientă aerisirea lor la soare deoarece acarienilor nu le place lumina și aerul uscat.
Petrecem o treime din viață în pat și ar trebui să acordăm o atenție deosebită confortului, curățeniei și protecției pentru a avea un somn odihnitor și zile pline de energie!