Cum te ajuta temperatura din casa sa dormi mai bine?

Exista mai multe beneficii pentru sanatate asociate cu o noapte buna de odihna. Dormitul insuficient te poate imbolnavi, in timp ce un somn bun te va ajuta sa fii mai in forma si mai eficient. Daca nu dormi suficient, iti poti imbunatati calitatea somnului prin mai multe schimbari in stilul de viata, iar dormitul intr-un mediu mai racoros este un loc bun de inceput.

De ce racoarea  te ajuta sa dormi?

Temperatura corpului tau poate schimba calitatea somnului, afectand ritmurile circadiene (ceasul tau biologic). Ritmurile circadiene sunt procese biologice care se repeta in fiecare zi, cum ar fi scaderea temperaturii centrale la culcare si cresterea temperaturii care se intampla pe masura ce te trezesti.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii aveau un somn de mai slaba calitate in medii calde de somn. Ei au emis ipoteza ca acele medii pot impiedica corpurile oamenilor sa-si reduca temperatura interna, interferand cu reglarea circadiana a temperaturii si ducand la un somn prost.  Nu uita ca ai nevoie de o centrala buna pe care sa o ajustezi usor. Blubox.ro sau motan.shop.ro este locul in care poti gasi una.

Cu toate acestea, asta nu inseamna ca trebuie sa simti frig in pat. A fi cald iti poate imbunatati si somnul. Oamenii de stiinta au descoperit ca pielea incalzita poate ajuta oamenii sa adoarma mai repede si sa intre in stadiul de miscare non-rapida a ochilor (NREM). De asemenea, va poate ajuta corpul sa se raceasca facandu-va venele sa se dilate; a fi cald atunci cand adormi te poate ajuta sa ai si beneficiile de a avea o zona de dormit racoroasa. Ca atare, cheia unui somn bun ar putea fi sa te simti cald in timp ce aerul din jurul tau este rece.

Care este cea mai buna temperatura pentru dormit?

Chris Winter, MD , specialist in somn si presedinte al Charlottesville Neurology and Sleep Medicine din Virginia, a spus ca 19  grade ar putea fi ideal. „Asta nu inseamna ca 18 sau 20 este groaznic, dar un mediu mai racoros se preteaza de obicei la o calitate mai buna a somnului”, a spus dr. Winter.

Ajutand corpul sa-si scada temperatura centrala, veti avea o calitate mai buna a somnului.  Dar nu este cazul tuturor. Unii oameni spun ca le este mai usor sa adoarma cand temperatura din dormitorul lor este de 21 de grade, a spus dr. Winter. „Dar daca as masura calitatea somnului lor in acel mediu mai cald fata de unul mai rece, as pune pariu ca ar fi mai bine in mediul mai rece.”

Cum poti sa ramai racoros in timp ce dormi?

A dormi la 21 de grade este o metoda usoara de a schimba direct temperatura camerei tale. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca schimbarea setarilor aparatului de aer conditionat sau investitia in ventilatoare. Cu toate acestea, daca somnul intr-o camera racoroasa nu este confortabil pentru tine, dr. Winter a sugerat sa se mentina termostatul la un nivel scazut, dar sa asezi in straturi cu paturi suplimentare. Paturile sunt usor de impins in miezul noptii daca te incalzesti, a spus dr. Winter, astfel incat sa poti continua sa dormi profund toata noaptea, fara sa te trezesti.

Folositi lenjerie de pat speciala

Daca nu va puteti schimba temperatura camerei sau este inca prea cald, Dr. Winter a recomandat sa investiti in lenjerie de pat racoritoare , o saltea racoritoare sau perne racoritoare. Alternativ, daca preferati sa nu cumparati lenjerie de pat speciala, puteti incerca si sa va puneti fetele de perna in congelator.