De la ce varsta pot fi folosite in siguranta ganterele?

Activitatile sportive sunt recomandate inca de la varste fragede, pentru dezvoltarea armonioasa a corpului, imbunatatirea sau mentinerea starii de sanatate si dobandirea unei rezistente ridicate la efort. Atunci cand vine vorba de antrenamentele de forta, insa, multi parinti sunt oarecum reticenti, crezand ca juniorul lor s-ar putea accidenta sau ar suferi deformari dizgratioase ale muschilor si posturii generale.

Desi programele de rezistenta si forta imbunatatesc clar potentialul unui tanar atlet, pregatindu-l pentru miscari complexe si invatandu-l sa stapaneasca tactici sportive competitive, se pune intrebarea: de la ce varsta ar trebui sa se inceapa exercitiile cu gantere? Aceste produse pot fi gasite si in oferta magazinului online Sport-Mag.ro.

Este varsta de 8 ani compatibila cu antrenamentele fitness cu greutati?

gantere
gantere.jpg

Expertii sustin ca majoritatea copiilor pot incepe sesiunile de crestere a puterii si fortei de la varsta de 8 ani. Singura preocupare este insa daca acel copil este pregatit pentru a asculta si a urma instructiunile primite in cadrul unui antrenament, astfel incat sa fie in permanenta siguranta. Asadar, unul dintre criteriile de selectie pentru programele cu gantere trebuie sa tina cont de discernamantul cursantului si adaptabilitatea de a se conforma recomandarilor venite din partea trainerului.

Evident, unii copii nu sunt destul de pregatiti la varsta de 8 ani pentru a lucra cu greutati, fiind nevoie de mai mult timp pentru a fi inclusi in cadrul unor astfel de antrenamente. Cu toate acestea, exista situatii in care copii de gradinita pot efectua impecabil exercitiile de forta. Profesorii care activeaza in cluburile de performanta au ajuns la concluzia ca un copil care se descurca fara probleme in timpul orelor de sport normale, va face fata cu brio si antrenamentelor de forta. Plecand de la aceasta concluzie, varsta de 8 ani este recomandata de instructori pentru a incepe activitatile de baza cu gantere.

De ce „mai devreme inseamna mai bine”?

Forta este esentiala in fiecare sport sau actiune. Sariturile, aruncarile, prinderile sau loviturile depind in mod direct de conditia prealabila de dezvoltare a sistemului muscular si neuromuscular. Pregatirea eficienta a fortei, inca din scoala primara, are efecte benefice pe termen lung asupra dezvoltarii unui copil, inceperea construirii acesteia in liceu fiind considerata tarzie.

Un calcul simplu arata ca un copil care incepe activitatile sportive de la 10 ani castiga pana la implinirea varstei de 16 ani un bagaj exceptional de cunostinte si abilitati, care ii permit sustinerea unor sarcini cu mult mai mari decat un tanar care debuteaza pe acest drum la 16 ani, avand „varsta” de antrenament 0 in loc de 6.

La 14, 15 sau 16 ani, factorii hormonali si neuromusculari converg. Daca pregatirea sportiva in acest moment are deja un istoric de durata, randamentul inregistrat va fi cu mult mai ridicat comparativ cu cei din aceeasi categorie de varsta, care nu au beneficiat de antrenamentele de crestere a fortei folosind gantere cu greutati de baza.

In cazul in care copiii isi construiesc sistemul de forta inainte de pubertate, acestia vor avea o fundatie solida atunci cand corpul va suferi transformarile specifice adolescentei. Dezvoltarea lor va fi mult mai armonioasa, corpul va fi bine legat si echilibrat.

Evaluarile de pana acum indica varsta de 12 ani ca fiind momentul ideal pentru a expune sistemul osos si muscular al copiilor la activitati fizice ce folosesc gantere. Prin intermediul unor programe adaptate acestui nivel, se pot obtine rezultate impresionante, de durata, care vor aduce un plus si in calitatea vietii lor de adulti.