Daca vinurile se afla pe lista ta de preferinte, atunci merita sa cunosti cateva informatii de baza pentru fiecare dintre cele mai populare optiuni. Stiind aceste detalii poate ca iti va fi mult mai usor sa alegi cu inspiratie din magazin cel mai bun vin sau cand il comanzi de la restaurant.
Vinul obtinut din struguri de Cabernet Sauvignon este foarte popular, corpolent si are, de regula, gust de cirese negre cu note de scortisoara. Finalul este lung si persistent datorita concentratiei ridicate de alcool si taninuri. Se poate consuma alaturi de o multime de preparate, in special fripturi din vita, dar si branzeturi maturate precum Cheddar sau Pecorino. Strugurii au fost plantati pe suprafete mari pentru prima data in regiunea Bordeaux din Franta, iar astazi reprezinta cel mai comun soi din toata lumea.
Strugurii de Shiraz dau viata unor vinuri corpolente produse, in general, in Franta si Australia. Au un gust intens de fructe si o concentratie moderata a taninurilor, fiind suficient de versatile pentru a putea fi consumate alaturi de diferite preparate, mai ales cele din bucataria italiana, franceza, americana sau spaniola.
Vinurile obtinute din strugurii Pinot Noir sunt, de regula, seci, usor corpolente, un nivel ridicat de aciditate si o concentratie scazuta a taninurilor. Sunt versatile si se pot intelege de minune cu preparate din porc, pui, rata, cu branzeturi usoare, mezeluri sau fructe de mare.
Foarte populare sunt si vinurile Chardonnay, cunoscute pentru gustul de citrice si fructe tropicale completate de notele de caramel sarat si stejar. Vinurile sunt de o corpolenta medie, iar daca sunt maturate in baricul de stejar capata note picante. Se pot servi alaturi de preparate din fructe de mare, pui, legume la gratar, branzeturi proaspete si nu numai.
Strugurii de Sauvignon blanc sunt plantati pe suprafete mari in Franta, dar sunt intalniti in toata lumea datorita faptului ca nu sunt pretentiosi. Acestia dau viata unor vinuri seci, usoare, cu gust de fructe verzi. Se pot consuma alaturi de preparate din peste, pui, porc, branzeturi, fructe de mare si nu numai.
Si din strugurii de Pinot Gris se obtin vinuri de corpolenta medie, fiind mai des intalniti in Italia, dar si tari precum Franta sau Germania. Sunt usor de consumat, au gust de citrice, note florale si arome de migdale. Se pot consuma langa salate, preparate din peste sau branzeturi proaspete.
Cei care prefera vinurile autentice romanesti se pot orienta catre cei obtinuti din struguri de Busuioaca. Acestia beneficiaza de cele mai bune conditii de clima si sol pe toata durata anului la Crama Budureasca. Soiul este bine cunoscut pentru aromele sale fructate, dand viata unor vinuri pline de prospetime, eleganta si usor de baut. De cele mai multe ori, se obtin vinuri dulci si demidulci, fapt datorat concentratiei ridicate de zahar prezenta in mod natural in struguri. Insa la Crama Budureasca sunt propuse si vinuri superioare in varianta sec. Asemenea vinuri se pot consuma ca atare, fie alaturi de fel si fel de preparate, in special cele cu fructe de mare sau branzeturi.
Busuioaca din gama Budureasca Premium are o culoare fermecatoare roz pal straveziu si poate seduce cu parfumul sau de petale de trandafir. Gustul este foarte bine structurat si prezinta un mix inedit de rodie si capsuni, ducand catre un final incantator dominat de tuse citrice. Acest vin poate fi servit ca atare, dar este si un partener ideal pentru preparate usoare din carne de pui, fructe de mare, salate sau branzeturi proaspete.
Multe alte vinuri autentice romanesti, inclusiv vin din Busuioaca poti descoperi in magazinul online al Cramei Budureasca!