Cu toate zvonurile recente despre alimente fermentate si probiotice, este posibil sa fi auzit de aceasta bautura efervescenta, fermentata. Ceaiul Kombucha a devenit noul trend in randul oamenilor sanatosi, dar este cu adevarat benefic? Cum il pregatesti? Va vom explica tot ce trebuie sa stiti despre bautura la moda. Intrati pe ikombucha.ro si vezi mai multe detalii!
Este de necontestat faptul ca fanii ceaiului sunt in continua crestere, motiv pentru care expertii in alimentatie lucreaza in mod constant pentru a inova si a satisface papilele gustative variate ale clientilor lor. Aceasta noua bautura provoaca furori, nu numai pentru gustul si aroma sa unica, ci si pentru beneficiile sale pentru sanatate. Kombucha este o varietate de ceai negru si verde fermentat, usor efervescent si indulcit, care este bautura de sanatate noua si la moda, care a devenit populara pentru combinatia sa originala de zahar, ceai si bacterii.
Ce este ceaiul Kombucha?
Kombucha sau ceaiul kombucha, de asemenea, cunoscut sub numele de “ciuperci de ceai”, este nou la mesele noastre, dar nu si cele din Asia. Aceasta varietate de ceai dateaza de 2.000 de ani si a fost consumata in mod regulat in China antica.
Este produs prin fermentarea ceaiului cu o colonie simbiotica de bacterii sau drojdie. Bacteriile si drojdiile in cauza pot varia. Ceaiul a fost bine cunoscut ca o bautura de sanatate vechi, care a fost consumat pentru a combate boli inflamatorii, cum ar fi artrita, desi beneficiile sale sunt inca in curs de dezbatere.
Ce gust are ceaiul kombucha?
Kombucha are o aroma bogata, pamantoasa, dar poate varia foarte mult in functie de cat timp fermenteaza, de la 7 la 30 de zile. Daca ceea ce dorim sa obtinem este o aroma mai blanda, trebuie sa lasam kombucha sa fermenteze pentru un timp mai scurt. Pentru a obtine o aroma mai intensa, mai putin dulce, vom lasa kombucha sa fermenteze mai mult timp. Retineti ca temperatura va juca un rol important in viteza de fermentare.
Kombucha Ceai Reteta
Unul dintre motivele pentru popularitatea acestei bauturi este ca este foarte usor de facut acasa. Efectuarea kombucha nu necesita ustensile care sunt prea complicate. Sticla este cea mai buna optiune. Tot ce trebuie sa faceti este sa aveti frunzele de ceai, zaharul si o cultura activa de drojdie si bacterii. Varietatea de ceai care este fermentat este in principal negru sau verde.
Borcanul cu cultura, frunzele de ceai si zaharul se aseaza pentru o perioada de aproximativ 10 zile, timp in care se formeaza o colonie de bacterii deasupra culturii, lasand un lichid picant. Este acelasi lichid care este consumat ca ceaiul kombucha. Pastrarea acestei bauturi in camara este corecta, cu toate acestea ar trebui sa evitati expunerea kombucha la lumina directa a soarelui, si aveti grija sa fie departe de caldura excesiva sau frig.
Formarea unui strat alb tulbure este un semn ca ceaiul fermenteaza corect. Particulele brune care se dezvolta uneori, sunt particule de drojdie si sunt inofensive, un produs secundar natural al procesului de fermentare si nu afecteaza deloc proprietatile ceaiului, daca va deranjeaza ca le puteti elimina.