Mecanismul psihologic care le determină pe unele femei să-ți facă augmentare de buze

Dacă întrebi bărbații dacă le plac femeile care și-au făcut augmentare de buze cu acid hialuronic, majoritatea spun că li se pare respingător aspectul. 

 

În secțiunile din platforme precum Quora sau Reddit, bărbații sunt vocali legat de intervențiile de augmentare de buze pe care tot mai multe femei aleg să și le facă. În fapt, majoritatea se referă, de fapt, la aspectul nenatural de buze numit „duck face”. Adică acel aspect de buze umflate nefiresc și lipsite de proporții în raport cu celelalte trăsături ale feței.

 

Sunt oare procedurile nereușite de augmentare de buze imaginea asociată greșit de bărbați volumizarea buzelor cu acid hialuronic? E destul de probabil.

Interesul foarte mare al femeilor pentru volumizarea buzelor cu acid hialuronic nu doar că n-a scăzut. Din contră. A crescut foarte mult, chiar și în perioada pandemiei, când purtarea măștii ascundea buzele în spațiul public. 

 

Iată câteva explicații. 

 

Știința din spatele obsesiei pentru augmentarea buzelor cu acid hialuronic

 

Unii cercetători consideră că obsesia pentru buze voluminoase are legată cu o parte a moștenirii noastre evolutive. Un nivel crescut de estrogen face ca femeile să aibă buze ușor mai pline și mai roșii atunci când sunt fertile. Plecând de la această ipoteză, unii oameni de știință consideră că buzele pline indică subliminal bărbaților că acea femeie este fertilă. Iar unii bărbați pot răspunde inconștient la aceste modificări.

 

Unele cercetări științifice deja au demonstrat că bărbații preferă femeile cu buze mai pline în detrimentul celor cu buze mai subțiri. De fapt, studiile indică faptul că atât bărbații, cât și femeile sunt atrași de parteneri cu buzele mai pline, persoanele cu buzele mai subțiri fiind percepute ca fiind mai puțin afectuoase, mai puțin agreabile ca personalitate și cu o vitalitate mai scăzută. 

 

Într-un studiu realizat pe 50 de bărbați a fost analizată atracția acestora față de femei. Li s-au prezentat diverse imagini cu femei, iar mișcarea ochilor participanților a fost urmărită în primele 10 secunde. Concluzia studiului este că bărbații au petrecut mare parte din cele 10 secunde uitându-se la buzele, ochii și părul femeilor. Însă timpul petrecut uitându-se la imaginile femeilor purtând ruj a fost de trei ori mai mare față de timpul petrecut privind părul și ochii acestora. Pe scurt, bărbații au perceput buzele ca fiind elementul cel mai atractiv la femei, iar buzele pline au fost percepute ca cele mai atractive.

O altă posibilă explicație pentru „explozia” numărului de proceduri de augmentare de buze

Realitatea este că atât în lume, cât și în România, numărul tinerelor care își fac procedura de augmentare de buze cu acid hialuronic a crescut incredibil de mult în ultimii zece ani. În 2016, spre exemplu, această procedură estetică minim invazivă, care se poate face și într-o pauză de prânz, a fost cea mai solicitată la nivel mondial.  

 

Din 1934, când cercetătorii Karl Meyer și John Palmer au descoperit acidul hialuronic a fost o cale foarte lungă, care adesea nu este cunoscută publicului larg.  În cei aproape 90 de ani, acidul hialuronic a ajuns să cucerească rafturile produselor cosmetice și a fost testat și perfecționat într-o sumedenie de produse injectabile care astăzi atenuează cearcănele, corectează nasurile coroiate sau creează volum și feminitate pomeților.

Odată cu avansul tehnologiei și producției la scară mare, acidul hialuronic injectabil a devenit accesibil. Nu este surprinzător că prețul pentru o procedură de augmentare de buze a ajuns să fie echivalent sau mai mic cu prețul plătit pentru produsele de machiaj pe parcursul unui an. 

LINK prețul pentru o procedură de augmentare de buze: https://clinicamedlink.ro/departament-estetica/marire-buze-acid-hialuronic/ 

 

Așadar, nu ar trebui să ne surprindă că numărul tinerelor care vor să-și facă corecții faciale a crescut. Prețul pentru aceste tratamente faciale nechirurgicale este mult mai accesibil și în plus cu riscuri aproape inexistente, atâta vreme cât sunt făcute de doctori etici și foarte bine pregătiți profesional. 

Prejudecățile față de buzele injectate

Buzele voluminoase sunt considerate foarte atrăgătoare, asta-i cert. Nu știm însă dacă sunt o modă trecătoare, așa cum au fost sprâncenele foarte subțiri în anii ‘90. Dar, în mod clar, în România, cea mai solicitată procedură estetică este cea de augmentare de buze. Iar numărul de clinici estetice în creștere în toată țara atestă că există o încrederea din ce în ce mai mare pentru această procedură, iar rezultatele  naturale obținute le surclasează pe cele nenaturale, care ajung în vizorul tabloidelor.   

 

Întrebarea filosofică pentru noi, restul, care nu facem această procedură este: e în regulă să avem prejudecăți față de augmentarea de buze? Se poate pune la egalitate mărirea de buze cu un tratament de îndreptare a dinților strict în scop estetic? Răspunsurile diferă, ca întotdeauna, în funcție de motivație, cunoștințe și valori personale. Însă, ca regulă general valabilă, prejudecățile merită puse întotdeauna sub semnul întrebării. 

 

Încă nu există un studiu în România cu privire la percepția bărbaților asupra rezultatelor procedurilor de augmentare de buze. Prin urmare, privind strict prin lentila mass-media, care are o atracție spre derapaje și exagerări, e totuși prematur și nefondat să credem că toate tinerele care aleg să-și facă augmentare de buze o fac dintr-un motiv superficial.  

 

În plus, realitatea este că mii de intervenții de augmentare de buze au loc anual în România, iar mii de tinere trec aproape neobservate pentru aspectul natural al buzelor lor. Eventual, poate sunt observate de colegii și apropiații care pot percepe diferențele dinainte și de după.