Muzica etno

Muzica etno a luat nastere in anii 1990, desprinzandu-se din muzica populara datorita schimbarilor ce au avut loc in societate la momentul respectiv si care au afectat mai multe ramuri, inclusiv cultura. Aceste schimbari au adus un val de innoire pe toate planurile, muzica etno creandu-se ca o necesitate a unei noi perceptii muzicale.

Aceste genuri muzicale continua sa aiba in comun foarte multe lucuri, insa muzica etno este varianta mai tanara a muzicii populare, o varianta reintinerita, mai atragatoare si conformata tendintelor curente. Fiecare are publicul sau, cel tanar indreptandu-se mai degraba spre muzica etno, pe care o percep ca muzica de petrecere, adresata in special celor de varsta lor.

Muzica etno aduce cu sine o serie de schimbari: instrumentele electro-acustice sau electrice sunt preferate celor acustice, ce se traduce prin chitara bas electrica sau electroacustica in locul contrabasului; inspiratii si imprumuturi din muzica pop, prezenta tehnologie prin efecte sonore, sintetizatoare; alegerea unui grup de solisti in loc de unul singur; folosirea unui ritm mult mai alert. Artistii genului etno aleg sa-si creeze propriile versuri, dar nu ezita in a relua piese cunoscute din muzica populara pentru a le readuce in atentia publicului intr-o maniera noua.

Acest gen de muzica permite integrarea unor elemente proprii si in alte genuri, precum rock sau folk, aducand noi valente muzicii. Muzica etno se bucura de mare succes in randul tinerilor si incearca sa adapteze folclorul si traditiile noii generatii, pentru a transmite mai departe mostenirea culturala.