Ochelari potriviti pentru fiecare situatie

Diferite tipuri de ochelari pot fi utile pentru diferite activitati. De exemplu, ochelarii usureaza lucrul la computer, condusul unei masini sau activitatile sportive. Ochelarii cu antireflex, filtru la lumina albastră, filtru la condus, polarizati sau UV protejeaza, de asemenea, ochii sau permit munca relaxata.

Purtarea diferitelor tipuri de ochelari, face parte din viata multor oameni. Daca se poarta ochelari in momentul in care viciul de refractie a fost corectat, este posibil ca ochii inca sa mai aiba de compensat. Citirea unei carti, lucratul la computer, mersul la plimbare cand e soarele mai arzator, condusul masinii sau uitatul la televizor seara, toate acestea sunt activitati care obosesc ochii. Ochelarii, care sunt adaptati la diferite activitati, iau tensiunea de pe ochi.

Lentilele ochelarilor cu lentile monofocale au aceiași dioptrie pe toată suprafața acesteia – spre deosebire de ochelarii multifocali – progresivi , de exemplu. Ochelarii cu lentile monofocale corecteaza o singura ametropie. De obicei, este miopie,  hipermetropie sau astigmatism. In plus, lentilele sunt fabricate in asa fel incat sa corecteze si o curbura a corneei data de viciul de refractie avut . Majoritatea tinerilor se inteleg bine cu ochelarii cu lentile monofocale, deoarece acomodarea (adaptarea) ochiului compenseaza schimbarea dintre distanta si vedere de aproape. Dar aceasta capacitate de adaptare scade odata cu varsta, și astefel se dezvolta presbio pia. Apoi, ochelarii de citi, care sunt si ochelari cu lentile monofocale, sunt utili. Daca exista o alta ametropie in plus fata de presbiopie (de exemplu miopie), sunt utili si multifocali.

Cu lentile multifocale, ametropia multipla poate fi corectata in intervalul apropiat si indepartat cu o singura pereche de ochelari . Acest tip de ochelari este foarte popular mai ales pentru cei cu varsta peste 45 de ani. Un alt avantaj este ca lentilele ochelarilor multifocali – progresivi acopera si zona intermediara. Trecerea de la distanta la aproape este, prin urmare, (spre deosebire de lentilele bifocale ) fluida. Drept urmare, cu lentilele progresive se poate vedea clar la aproape orice distanta, fara a schimba pozitia. Ochii trebuie sa se obisnuiasca cu aceasta tranzitie lina. In perioada de acomodare, pot aparea ameteli si dureri de cap, dar acestea vor disparea in curand. Ochelarii  progresivi pot fi adaptati la viata de zi cu zi, astfel incat zona care este cea mai importanta sa aiba o atentie speciala. Prelucrarea se face intr-un mod atat de estetic incat diferitele zone nu sunt vizibile pentru cei din afara.

O pereche de ochelari de soare poate sa fie pe de o parte, un accesoriu de moda chic, dar pe de alta parte, de asemenea, acestia au protectie UV. Ochelarii UV  protejeaza ochii de razele UVA si UVB. In plus, ochii  vor ramane mai relaxati in lumina puternica a soarelui.

Ochelarii de soare si de vedere sunt, desigur , disponibili intr-un magazin ochelari si pot fi realizati chiar si ca progresivi. Daca este nevoie de ochelari pentru schimbarea conditiilor de lumina, ochelarii heliomati sunt o alternativa buna. Pentru soferi, exista ochelari de soare cu lentile speciale, a caror nuanta se adapteaza si in interiorul masinii.