Reguli de întreținere ale lanțului cu role

Când se consideră uzat un lanț cu role? Producătorii spun că un lanț industrial sau un lanț agricol cu role ar trebui înlocuit atunci când este cu 2% mai lung decât atunci când a fost nou.

Pentru a verifica uzura unui lanț, acesta trebuie așezat pe o suprafață plană și mai întâi zalele trebuie împinse una într-alta, pentru a-l scurta cât mai mult posibil. Notați-vă lungimea, apoi întindeți lanțul pe toată lungimea. Conform regulei de 2%, un lanț cu role de 150 cm trebuie înlocuit atunci când a „câștigat” 3 cm în lungime și măsoară 153 cm.

Uzura oricărui tip de lanț este inevitabilă, însă poate fi redusă semnificativ prin lubrifiere. În trecut, bunicii noștri obișnuiau să scoată lanțurile de la secerătoarele de porumb, plantatoare și alte echipamente și să le țină înmuiate într-o găleată cu ulei de motor uzat pe timpul iernii.

De fapt, aceasta este o bună modalitate de a prelungi durata de viață a lanțurilor agricole cu role. Testele arată că uleiul de motor simplu de 30W este un lubrifiant excelent pentru lanțuri dacă este lăsat să se scurgă complet printre role și eclise. Dar, datorită faptului că este nevoie de timp pentru a lăsa lanțurile înmuiate în ulei și deoarece această procedură implică o oarecare mizerie atunci când se pune ulei după reinstalare, mulți fermieri au ales să folosească acum lubrifianți de lanț de tip spray.

Modalitatea corectă de prelungire a duratei de viață a lanțului. Lubrifianții de tip spray funcționează bine doar dacă sunt aplicați corect. Pentru o aplicare corectă, porniți mai întâi mașina pentru a încălzi lanțul, iar apoi aplicați lubrifiantul în timp ce lanțul funcționează la un număr redus de rotații pe minut. Îndreptați jetul de lubrifiant între capetele rolelor și ecliselor și la marginile ecliselor, în interiorul „cursei” lanțului.

Forța centrifugă a lanțului care se mișcă în jurul pinioanelor va împinge lubrifiantul spre exterior, între știfturi, role și eclise.

Nu este recomandată pulverizarea lubrifiantului pe un lanț de rulare la rece, care nu funcționează, dar tot e mai bine decât nimic. Cu toate acestea, în acest caz posibilitatea de a obține o lubrifiere profundă, între știfturi și eclise și a unei bune protecții împotriva ruginii scade la minimum.

De unde știți dacă un lanț este bine lubrifiat? Demontați zala principală. Dacă știfturile zalei alunecă ușor, atunci lanțul este într-o stare bună. Dacă știfturile sunt uscate, ruginite sau îndoite, înseamnă că lanțul are nevoie de lubrifiere – și e posibil să fi suferit destule daune pentru a fi înlocuit.

Motive de înlocuire ale lanțului cu role. Când înlocuiți lanțurile cu role, aveți grijă să instalați corect zalele cotite și zalele patent. Instalați zalele cotite cu capătul îngust spre direcția de rotație. Iar zalele patent cu capătul deschis al clemei îndreptat spre direcția de deplasare.

Pinioanele uzate, „agățate” pot, de asemenea, scurta drastic durata de viață a unui lanț. În cazul în care pinioanele nu sunt vizibil agățate și dacă rolele lanțului se potrivesc perfect între dinții pinioanelor, depinde de fermier dacă vrea să înlocuiască lanțul sau nu.

Mereu există excepții de la regulă, iar pinioanele roții de acționare ale plantatorului sunt o excepție de la regula „potrivirii perfecte”. Aceste pinioane, montate pe părțile laterale ale roților cadrului la plantator, rulează adesea în murdărie, gunoi sau noroi și sunt proiectate cu dinți conici care se fixează mai larg de rolele lanțului.

Ideal ar fi ca lanțurile agricole și lanțurile industriale să se lubrifieze zilnic. În lumea reală însă, frecvența lubrifierii este determinate adesea de condițiile de funcționare.

Lanțurile cu mișcare lentă într-un mediu uscat și prăfuit (cum ar fi lanțurile de transmisie a unităților de semănat) funcționează de obicei bine dacă sunt folosite fără a fi lubrifiate. Cu toate acestea, este esențial să lubrifiați din abundență aceste lanțuri înainte de depozitare sau dacă plantatorul va trebuie să stea afară într-o ploaie de primăvară.

Lanțurile de transmisie de mare viteză care sunt folosite pe combine, presă de balotat și alte echipamente agricole sunt protejate de expunerea directă la pietriș și noroi datorită poziției amplasării lor sau a scutului de protecție și pot rezista cu lubrifiere ocazională – însă orice lanț rezistă mai mult dacă este menținut bine lubrifiat.

Excepție fac lanțurile transportoare, care sunt expuse constant culturilor și materialelor de cultură. Orice lubrifiere care se efectuează lanțurilor transportoare este îndepărtată rapid de culturi și materiale, astfel încât lanțul funcționează ”uscat” în mod implicit. Singura ocazie când se poate lubrifia un lanț transportor este înainte de depozitare, în timpul iernii, iar acest lucru îi va crește semnificativ durata de viață.