Sfaturi utile pentru alegerea luminilor din gradina

La fel ca in interior, exista multe tipuri de iluminat exterior, inclusiv lumini de perete, lumini solare, lumini stradale, borne si spoturi. Aceste lumini de exterior au fost special concepute pentru a oferi o iluminare adecvata aducand in acelasi timp o nota estetica gradinii, terasei, dar si paturilor de flori. Luminozitatea lor variaza in functie de nevoi. Pentru iluminatul puternic si localizat, de exemplu, spoturile sunt cele mai potrivite corpuri de iluminat. Exista diferite tipuri cu puteri, tehnologii si modele diferite. Va vom spune mai multe despre acest tip de lampa de exterior.

Tot ce puteti face cu un proiector de exterior

Proiectorul exterior nu a fost proiectat doar pentru a ilumina o anumita locatie. Intr-adevar, acest tip de corp de iluminat este personalizabil dupa bunul plac, deoarece este posibil sa se faca multe imbunatatiri, dupa cum este necesar. Inca de la inceput, un proiector de exterior nu a fost destinat sa fie estetic, ci functional, cu un design tehnic. Dar astazi, producatorii concureaza in ingeniozitate pentru a oferi proiectoare cu un design modern si elegant, care se pot amesteca cu usurinta in decor si chiar aduc valoare adaugata exteriorului, mai ales ca pot utiliza mai multe tehnologii. Este posibil sa le echipati cu o baterie autonoma reincarcabila prin retea, permitandu-le sa fie autosuficiente sau sa le ruleze cu energie solara. Pentru persoanele care doresc sa imbunatateasca securitatea casei lor, au optiunea de a opta pentru un proiector cu detector de miscare si caldura.

Iluminarea LED

Ca orice corp de iluminat, proiectoarele pot fi echipate cu diferite tipuri de becuri: incandescente, cu halogen, fluorescente compacte sau cu LED-uri. In ceea ce priveste proiectoarele LED, acestea au particularitatea de a oferi o luminozitate optima si confortabila, fiind in acelasi timp mult mai economice decat proiectoarele cu halogen, de exemplu. Acestea au fost special concepute pentru a functiona bine in cele mai extreme conditii de utilizare. Datorita impermeabilitatii lor, pot rezista la stropiri si ploi. Ce trebuie sa stiti despre proiectoarele cu LED-uri exterioare este ca oamenii care opteaza pentru instalarea lor o fac de obicei pentru a profita de iluminatul eficient pe timp de noapte, fie ca este vorba de siguranta, pentru a imbunatati iluminarea. Estetica spatiilor exterioare sau pentru a oferi confort optim, sau toate cele trei in acelasi timp, deoarece permit acest lucru. Pe scurt, reflectoarele cu LED-uri sunt pe deplin potrivite pentru utilizare in exterior. Acestea nu vor pierde performanta indiferent de vreme si pot rezista la caldura ridicata, precum si la ploaie si umiditate. Lumina puternica este confortabila si nu dauneaza ochilor, deoarece nu este o sursa de caldura care ar putea deranja persoanele din apropiere.

Diferitele tipuri de proiectoare de exterior

Exista trei mari categori de proiectoare exterioare:

  • Proiectorul cu reflector

In ceea ce priveste proiectorul cu reflector, acesta este utilizat in general ca iluminare ambientala sau decorativa. Amplasat la poalele unui terasament, la marginea unei cranguri sau la poalele arbustilor, genereaza lumina difuza care are ca scop imbunatatirea esteticii exteriorului. Acest tip de proiector poate fi folosit si pentru a indica intrarea pe un culoar, pentru a semnaliza un obstacol etc. In ambalajul lor, acest model vine cu o serie de instructiuni pentru al instala pe sol. Pentru a facilita instalarea si din motive de longevitate, este de preferat sa schimbati suportul daca nu este din aluminiu. In general, proiectoarele respecta standardele de durabilitate si rezistenta la intemperii. Acestea sunt livrate cu un sistem de fixare pentru carcasa si fixarea bazei proiectorului. In ceea ce priveste inaltimea minima recomandata pentru instalarea unei bazei, aceasta este de 15 cm fata de pozitia solului.

  • Proiectorul cu intensitate luminoasa ridicata

Daca vorbim despre proiectorul cu intensitate luminoasa ridicata, a fost conceput pentru persoanele care au nevoie de multa lumina. Intr-adevar, are o mare putere care ii permite sa ofere o intensitate luminoasa ridicata. Acest tip de proiector ofera o iluminare optima in zona catre care este directionat. Pentru o utilizare optima, cel mai bine este sa-l atasati deasupra unei usi sau a unei ferestre, sau la streasina. Pentru comoditate, este recomandabil sa optati pentru un comutator wireless, care va va permite sa nu va miscati de fiecare data pentru a porni proiectorul.

  • Proiectorul cu detector de miscare

In ceea ce priveste proiectorul cu detector de miscare, acesta este un proiector care se aprinde atunci cand detecteaza o prezenta. Acest tip de proiector este in general echipat cu trei tipuri de setari: finetea detectiei miscarii, timpul de iluminare dupa detectare si pragul de luminozitate exterioara. Proiectorul cu detector de miscare ofera iluminare autonoma, economisind energie, deoarece se aprinde numai atunci cand detecteaza o prezenta in campul sau vizual. Acesta din urma poate ajunge cu usurinta la 180 °. Pentru a maximiza performanta acestui proiector, acesta poate fi combinat cu un control manual de tip comutator pentru a-l forta sa porneasca chiar daca nu exista nicio actiune in acest sens.