Ce este stenoza spinala si cum te afecteaza?

Stenoza coloanei vertebrale apare atunci cand una sau mai multe deschideri osoase (foramine) din coloana vertebrala incep sa se ingusteze si sa reduca spatiul pentru nervi. Acest proces poate avea loc in canalul spinal (unde maduva spinarii coboara in centru) si/sau in foramenele intervertebrale unde nervii spinali ies din canalul spinal. In functie de locatie si de cat de multa ingustare are loc in timp, un nerv spinal sau maduva spinarii pot deveni comprimate si pot provoca durere, furnicaturi, amorteala si/sau slabiciune.

Pentru problemele determinate de stenoza spinala, Hotel Central Caciulata ofera mai multe tratamente balneare, care te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate astfel incat sa nu ai motive de ingrijorare cu privire la simptomele pe termen lung. Vestea buna este ca vei putea sa obtii rezultate usor si simplu, relaxandu-te intr-un concediu in natura, alaturi de persoanele cu care te simti bine, in timp ce profiti si de beneficiile unei baze de tratament moderne.

Gama de semne si simptome de stenoza spinala

Stenoza coloanei vertebrale poate varia foarte mult de la o persoana la alta. Semnele si simptomele pot include unul sau mai multe dintre urmatoarele:

Durere. Durerea poate fi surda si limitata la gat sau partea inferioara a spatelui, sau poate fi o durere asemanatoare electrica care iradiaza in brat sau picior. Durerea poate varia de-a lungul timpului, posibil sa se aprinda in timpul anumitor activitati. Uneori, durerea este mai degraba o senzatie de furnicaturi de ace.

  • Senzatie redusa sau amorteala totala poate aparea in brat, picior si/sau alte zone ale corpului.
  • Forta redusa sau probleme de coordonare pot fi experimentate la brat, picior si/sau alte parti ale corpului. Comprimarea severa a maduvei spinarii sau a caudei equina (radacinile nervoase care merg sub maduva spinarii) poate duce la disfunctii ale intestinului si/sau vezicii urinare.
  • Stenoza coloanei vertebrale nu provoaca intotdeauna durere. Desi sunt rare, amorteala sau slabiciunea pot fi prezente cu durere mica sau fara.

Stenoza coloanei vertebrale este de obicei cauzata de unul sau mai multi dintre urmatorii factori:

Osteoartrita coloanei vertebrale. Cand cartilajul neted care acopera articulatiile fatetelor (care conecteaza spatele vertebrelor adiacente) incepe sa se rupa, oasele incep sa se frece unele de altele si pot duce la formarea unei cresteri anormale osoase, numite osteofite sau pinteni ososi. Inflamatia rezultata si formarea osteofitelor pot contribui la ingustarea orificiilor. (Un proces similar este responsabil pentru osteoartrita care duce la marirea degetelor mainii.)

Boala degenerativa a discului. Cand discurile isi pierd hidratarea si incep sa se aplatizeze, orificiile intervertebrale incep si ele sa se ingusteze. O umflare a discului poate incepe, de asemenea, sa impinga in canalul spinal. Degenerarea discului poate pune, de asemenea, mai multa presiune asupra articulatiilor fatetelor si poate accelera si degenerarea acestora.

Ingrosarea sau flambajul ligamentelor. Ligamentele din canalul rahidian se pot osifica (se pot ingrosa si se pot transforma in tesut osos) si pot afecta maduva spinarii sau nervii spinali din apropiere. Unele ligamente pot deveni, de asemenea, mai susceptibile la flambarea in canalul spinal pe masura ce degenerarea coloanei vertebrale progreseaza.