În sfârșit, zilele de iarnă s-au sfârșit sosind mult așteptata primăvara care, aduce cu ea și promisiunea de zile însorite și vreme plăcută, reînnoind natura și oferind culoare florilor. În caz că nu știai, pe lângă frumusețea lor plăcută ochiului, florile au și alte beneficii pentru viața noastră. În continuare, vă prezentăm câteva specii de flori pe care le puteți cultiva cu ușurință pe lângă casă și care vă vor oferi o mulțime de beneficii.
Ce beneficii oferă florile?
Pe lângă decorarea grădinilor, colorarea piețelor și parcurilor, cultivarea de flori poate fi și o distracție plăcută pentru mulți oameni. Dar avantajele nu se opresc aici! În funcție de specie, florile pot fi utile în alimentație, sănătate și chiar pentru a promova bunăstarea fizică și emoțională.
Reînnoiesc aerul
La fel ca plantele, florile colaborează pentru a menține calitatea aerului pe care îl respirăm. Acest lucru se datorează faptului că transformă dioxidul de carbon în oxigen și sunt capabile să elimine substanțele toxice din mediu. Acestea funcționează ca umidificatoare, purificând mediul înconjurător, eliberând oxigen și uleiuri naturale. De asemenea, florile care emană parfum înlocuiesc aromele artificiale și îți pot lăsa în casă un parfum deosebit. Pe Olla.ro poți găsi flori pentru aranjamente florale care îți vor încânta privirea și îți vor îmbunătăți calitatea aerului.
Stimulează creativitatea
Pe lângă înfrumusețarea oricărui mediu, florile contribuie la sănătatea mintală, deoarece sunt capabile să calmeze și să elibereze stresul. Acest tip de plantă creează un climat energetic echilibrat și pașnic, stimulând creativitatea și bucuria. De asemenea, florile încurajează activitățile zilnice, cresc productivitatea și chiar pofta de mâncare. Oamenii cu o sensibilitate crescută spun că florile filtrează energiile negative și le transformă în vibrații pozitive.
Pot fi folosite în alimentație
Florile comestibile sunt la mare căutare în restaurantele mari. Sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidanți capabili să lupte împotriva radicalilor liberi și să prevină îmbătrânirea prematură. Mulți nutriționiști recomandă consumul de flori chiar de către cei care țin dietă, din cauza nivelului scăzut de calorii. Profesioniștii recomandă ca acestea să fie achiziționate de la producători de încredere și cultivate exclusiv pentru uz culinar, fără adaos de pesticide. Dintre speciile comestibile avem: gălbenele, anghinare, nasturtium, panseluță, floare de dovleac, mușețel, mărar și floare de borago.
Reduc durerea fizică
Potrivit unui studiu al Societății Americane de Științe Horticole, pacienții care au avut flori și plante în camerele lor de spital au prezentat o recuperare mai rapidă. Medicii au observat că perioada post-chirurgicală a necesitat un aport mai mic de analgezice și mai multe răspunsuri fiziologice pozitive, pe lângă scăderea durerii, anxietății și oboselii. Florile din mediul spitalicesc au contribuit, de asemenea, la creșterea sentimentelor pozitive și a satisfacției în rândul pacienților în curs de recuperare.
Sugestii de flori pentru acasă
Trandafirii
Uleiul de trandafir este un antidepresiv puternic capabil să lupte împotriva impotenței. Are putere de vindecare, capabilă să vindece rănile fizice și emoționale. Trandafirii conțîn vitamina C, care este un mare antioxidant capabil să protejeze celulele pieliiiar uleiul de flori este folosit pentru a minimiza efectele epileptice. În industria frumuseții, uleiul de trandafir ajută la tratarea acneei datorită acțiunii sale antibacteriene.
Lavandă
Cu proprietăți relaxante, levănțica este folosită pentru a combate stresul și pentru a reduce tensiunea nervoasă. Uleiul esențial al acestei plante ajută în tratarea insomniei și este foarte eficient împotriva durerilor musculare și a vânătăilor. Industria chimică folosește lavandă pentru a produce produse de curățare datorită aromei sale caracteristice.
Iasomie
Aroma sa poate provoca o anumită euforie, prin urmare, iasomia ne ajută să facem față depresiei, apatiei și negativității. Pe de altă parte, parfumul său are și proprietăți sedative, ajutând în cazurile de frigiditate, impotență și în tratarea afecțiunilor uterine.
Muşeţel
Florile de mușețel au proprietăți antiinflamatorii, antispastice și sedative. Folosite pe scară largă în ceaiuri, transmit calm și destindere.