Pentru proiectarea unui rulment cu bile, bilele reprezinta unul dintre elementele principale ale rulmentului. Datorita manoperei de foarte buna calitate a elementelor acestora, preciziei zi procesarii corecte, va fi asigurata functionarea fara probleme a rulmentului cu bile. Procesul tehnologic care duce la obtinerea bilelor de rulment reprezinta un ciclu de productie foarte complex, desfasurat in urmatorii pasi:
Realizarea pieselor de prelucrat
O bucata de material cu forma neregulata va fi realizata din sarma de otel cu un diametru mai mare decat cel al viitoarei bile. Aceste bucati de material sunt puse pe o masina cu expunere la rece sau pe o masina cu surub incrucisat. Ulterior, se va da forma originala si se vor forma bilele. Aici, piesa care trebuie sa fe prelucrata este prinsa intre doua matrite cu discuri si procese de laminare care incep pana in momentul in care piesa de prelucrat are o forma corecta, cu o toleranta specifica fata de dimensiunea exacta. Inainte de a fi montate pe rulment bilele trebuie sa fie perfecte.
Procesul de procesare
Bilele obtinute ca urmare a primului proces necesita prelucrare. Astfel, in primul rand se efectueaza o prelucrare bruta cu material abraziv. Procesul de prelucrare va avea loc in butoaie speciale, dupa ce a avut loc in prealabil prelucrarea bruta. Pe masina, piesele vor fi rulate repetat intre placile frontale, care sunt dotate cu discuri din fonta cu profil special. Acestea sunt urmate de proceduri de tratament termic in cuptoare speiclae. La final, dupa intarirea termica, bilele vor capata nivelul de duritate necesar. Pretul rulmentilor variaza in functie de calitatea materialelor procesate.
Ce este procesul de finisare
Slefuirea zonelor cu bile este urmatorul pas din acest proces. Aici, provocarea este aceea de a aduce produsul la o dimensiune nominala, cu o toleranta de maxim 10 microni. Dupa ce are loc procedura de calire, bilele vor fi trimise la masina de slefuit structural, similara cu cele care au fost mentionate deja. Diferenta este ca polizorul cu bile vine cu caneluri si cu discuri concepute pentru o prelucrare mai precisa. Masinile sunt cele care ruleaza bile pe canelurile de lucru si in timpul procesului de laminare bilele vor fi amestecate automat. Laminarea se va face de mai multe ori si atunci cand procesul este finalizat, bilele sunt gata pentru a fi utilizate.
Ciclu de inchidere
Bilele sunt spalate cu mare grija cu mijloace speciale si sunt supuse controlului strict al calitatii, fiind sortate pe grupe si ambalate in containere pentru transport, fiind trimise la destinatie.
Bilele sunt taiate din bobine de sarma calibrata si prelucrate pe masini de captarre la rece sau pe un laminor elicoidal. La iesire se obtine bila care prezinta defecte de geometrie.
Macinarea bruta a bilelor cu tamburi si cu aschii abrazive este cea in timpul careia se vor indeparta defectele geometrice.
Ulterior sunt folosite masini si discuri care sunt placi inferioare fixe si superioare rotative, fiind echipate cu discuri din fonta si cu profil special, in urma carora se obtine produse care au fost semifabricate, cu toleranta de 100 de microni. Prin tratament chimic se vor obtine suprafete mai usor de gestionat.