Reciclarea si ajutorul pe care aceasta il ofera unui mediu mai sanatos

De ce este important sa reciclezi? Cu implicarea si entuziasmul unor oameni ca tine, reciclarea a revenit, la fel si mii si mii de produse reciclate realizate din materiale care altfel s-ar acumula in gropile de gunoi ale natiunii noastre. Face o diferenta enorma pentru mediul nostru, calitatea vietii si viitorul tarii noastre.

Ce este poluarea?

Poluarea este introducerea de contaminanti in mediul natural care provoaca schimbari negative.  Poluarea poate lua forma oricarei substante (solide, lichide sau gazoase) sau energie (cum ar fi radioactivitatea, caldura, sunetul sau lumina). Poluantii , componentele poluarii, pot fi fie substante/energii straine, fie contaminanti naturali. Desi poluarea mediului poate fi cauzata de evenimente naturale, cuvantul poluare implica in general ca contaminantii au o sursa antropica – adica o sursa creata de activitatile umane. Poluarea este adesea clasificata ca sursa punctuala sau un cumul de surse, poluarea a ucis noua milioane de oameni in intreaga lume. Acest lucru a ramas neschimbat in 2019, cu putine progrese reale impotriva poluarii fiind identificabile. Poluarea aerului a reprezentat ¾ din aceste decese anterioare.

Cu siguranta ai vazut pana acum anunturi de genul reciclare catalizatoare in Bucuresti, sau in orice alt oras din tara. Existenta acestor zone de reciclare a aparut tocmai din nevoia de a stopa poluarea, dar si pentru a oferi un stimulent pentru cei care vin sa isi lase catalizatorul in astfel de centre, care vor primi o suma de bani pentru ele.

Formele majore de poluare includ poluarea aerului, poluarea luminoasa, deseurile, poluarea fonica, poluarea cu plastic, contaminarea solului, contaminarea radioactiva, poluarea termica, poluarea vizuala si poluarea apei. .

Importanta reciclarii

Administratorii mediului sunt responsabili pentru pastrarea si protejarea resurselor noastre pentru noi insine si pentru generatiile viitoare.

Reciclarea este de fapt doar bunul simt, iar pana in „era moderna”, era o activitate obisnuita in gospodarie. Inainte de anii 1920, 70% din orase derulau programe de reciclare a anumitor materiale. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, industria a reciclat si reutilizat aproximativ 25% din fluxul de deseuri. Din cauza preocuparii pentru mediu, reciclarea este din nou in crestere. Rata nationala de compostare si reciclare a crescut de la 7,7% din fluxul de deseuri in 1960 la 17% in 1990. In prezent, este de aproximativ 30%. California este la aproximativ 48%.

Lumea s-a schimbat mult in ultimul secol. De la portii de mancare ambalate individual pana la scutece de unica folosinta, acum se genereaza mai mult gunoi decat oricand. Un om arunca in medie sapte kilograme si jumatate de gunoi in fiecare zi. Acest gunoi, fluxul de deseuri solide, merge mai ales la gropile de gunoi, unde este compactat si ingropat. Pe masura ce fluxul de deseuri continua sa creasca, la fel va creste si presiunile asupra gropilor de gunoi, resurselor si mediului.

Reciclarea – o parte importanta a solutiei pentru o viata mai sanatoasa

Cu cat reciclam mai mult, cu atat mai putin gunoi va ajunge in gropile de gunoi si in fabricile noastre de incinerare. Prin reutilizarea aluminiului, hartiei, sticlei, materialelor plastice si a altor materiale, putem economisi costurile de productie si energie si reducem impactul negativ pe care extractia si prelucrarea materialelor virgine le are asupra mediului.