Dar ce este o structura metalica?

O structura pentru hale metalice este un set de parti unite impreuna care formeaza un corp pentru a rezista efectelor fortelor care actioneaza asupra acestuia.

Structura metalica inseamna orice structura in care majoritatea partilor sale sunt materiale metalice. Structurile metalice sunt utilizate in mod obisnuit in sectorul industrial. Constructia metalica a atins un rol semnificativ in domeniul constructiilor. Principalul material utilizat in aceste structuri este otelul.(mafosteel.ro)

Acest tip de structuri sunt ideale pentru constructii datorita versatilitatii pe care o prezinta si costului lor de productie, deoarece este de obicei mai ieftin decat cel al altor tipuri de structuri.

Cand vorbim despre otel, are 3 avantaje principale fata de alte materiale:

 • Rezista la eforturi mari fara sa se rupa.
 • Este flexibil.
 • Are plasticitate.

Pe de alta parte, principalul sau dezavantaeste:

 • Isi pierde proprietatile la temperaturi ridicate, ceea ce il face sa nu se comporte bine in timpul unui incendiu.

Care sunt cele 3 conditii pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare structura metalica?

Exista o serie de conditii care trebuie luate in considerare la proiectarea structurilor metalice:

 • Rigiditate: Structura nu trebuie deformata atunci cand se aplica forte.
 • Rezistenta: Fiecare dintre elementele care alcatuiesc structura trebuie sa poata rezista fortei fara a se deforma sau rupe.
 • Stabilitate: ca structura sa fie stabila.

 

Parti din care este compusa o structura metalica

Putem evidentia doua parti in structuri metalice, fiind:

Structura metalica principala: este compusa din toate elementele care stabilizeaza si transfera sarcinile catre fundatiile compuse in principal din beton armat. Structura metalica principala este cea care asigura ca nu cade, ca rezista la sarcini si ca nu se deformeaza.

Aceasta consta in principal din urmatoarele elemente:

 • Grinzi metalice: sunt elementele orizontale care functioneaza cu flexibilitate. In functie de fortele la care sunt supuse, fibrele lor inferioare functioneaza la tractiune, iar cele superioare la compresie. Exista mai multe tipuri de grinzi metalice, care, in functie de forma lor, rezista mai bine la unele eforturi sau altele, cum ar fi:
  • Grinzi: Acestea sunt grinzile care sunt plasate aproape una de cealalta pentru a sprijini acoperisul sau podeaua unei cladiri
  • Grinzi de tavan: Acestea sunt cele care sustin peretii sau o parte din acoperisul cladirilor.
  • bare transversale: sunt cele care suporta sarcini concentrate in puncte izolate de-a lungul lungimii unei cladiri.
 • Stalpi metalici: sunt elementele verticale, toti stalpii primesc solicitari de tip axil, adica compresie.

Structura metalica secundara: Aceasta structura corespunde in principal partilor fatadelor si acoperisurilor care sunt plasate pe structura metalica principala.

Tipuri de structuri metalice

In cadrul modelelor de structuri metalice putem evidentia urmatoarele tipuri:

Structuri boltite: toate cele in care boltile, cupolele si arcadele sunt folosite pentru a distribui si echilibra greutatea structurii. Este obisnuit sa vedem aceste structuri, de exemplu, in Biserici.

Structurile pentru cladiri inalte: acestea sunt cele mai frecvente fiind in majoritatea cladirilor pe care le putem vedea in orice oras. Ele folosesc un numar mare de grinzi, stalpi, coloane si fundatii, pentru a distribui si echilibra greutatea structurii. Aceste structuri sunt mai usoare, deoarece folosesc mai putine elemente decat cele boltite, de exemplu, si astfel se pot realiza cladiri inalte.

Structuri suspendate: Structurile suspendate sau agatate sunt cele care folosesc cabluri sau bare (curele) care sunt atasate la suporturi foarte rezistente (fundatii si stalpi). Podurile suspendate sunt cel mai bun exemplu al acestei structuri.